Papieren Bij Autoverkoop

Papieren Bij Autoverkoop


Papieren Bij Autoverkoop

Inleiding

Wanneer je besluit om je auto te verkopen moet je letten op verschillende zaken. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de papieren die je bij de auto hebt. Welke papieren heb je nodig bij de verkoop van je auto en wat zijn de gevolgen als je deze niet bij de hand hebt? In dit artikel bespreken we alle papieren die je bij de autoverkoop nodig hebt.

Welke papieren heb je nodig bij de verkoop van je auto?

Kentekenbewijs

Het kentekenbewijs is verplicht bij de verkoop van je auto. Het bestaat uit drie delen, waarvan je er twee moet overdragen aan de nieuwe eigenaar. Het eerste deel, deel 1A, is het voertuigbewijs. Hierin staat informatie over het voertuig, zoals het merk, type, gewicht en de eigenaar. Ook staat in dit deel het chassisnummer, het motornummer en het kentekenbewijsnummer vermeld.

Het tweede deel, deel 1B, is het overschrijvingsbewijs. Met dit document kan de nieuwe eigenaar het voertuig op zijn of haar naam laten zetten. Nadat dit gedaan is, ontvangt de nieuwe eigenaar deel 2 van het kentekenbewijs.

Onderhoudsboekje

Het onderhoudsboekje geeft een overzicht van de onderhoudshistorie van de auto. Het is niet verplicht om dit document bij de verkoop van de auto te overhandigen, maar het kan zeker helpen bij het bepalen van de waarde van de auto. Zorg er dus voor dat je het onderhoudsboekje bij de hand hebt als je de auto gaat verkopen.

APK-keuringsbewijs

De APK-keuring is verplicht in Nederland. Voordat je de auto verkoopt, moet de auto zijn goedgekeurd. Dit wordt vermeld op het APK-keuringsbewijs. Ook dit document hoef je niet per se te overhandigen aan de nieuwe eigenaar, maar het kan wel helpen bij de verkoop.

Garantiebewijs

Als je nog fabrieksgarantie hebt op de auto, is het belangrijk dat je het garantiebewijs overhandigt aan de nieuwe eigenaar. Hiermee kan de nieuwe eigenaar aanspraak maken op de garantie.

Wat gebeurt er als je niet alle papieren hebt?

Als je niet alle papieren hebt, kan dit gevolgen hebben voor de verkoop van je auto. Zo kan het zijn dat de nieuwe eigenaar de verkoop annuleert of een lagere prijs wil betalen. Als je het voertuigbewijs niet hebt, kun je het overschrijvingsbewijs niet afgeven aan de nieuwe eigenaar. Hierdoor kan de nieuwe eigenaar het voertuig niet op zijn of haar naam laten zetten. Het is dus belangrijk dat je alle papieren hebt bij de verkoop van je auto.

FAQ

1. Kan ik de papieren van mijn auto ook digitaal versturen?

Ja, het is mogelijk om de papieren van je auto digitaal te versturen. Er zijn verschillende bedrijven die deze service aanbieden.

2. Wat gebeurt er als mijn kentekenbewijs gestolen of kwijt is?

Je moet zo snel mogelijk aangifte doen van diefstal of vermissing bij de politie. Vervolgens kun je bij de RDW een nieuw kentekenbewijs aanvragen.

3. Kan ik mijn auto verkopen zonder APK?

Nee, je mag je auto niet verkopen zonder geldige APK-keuring.

4. Wat als er nog openstaande boetes zijn op mijn auto?

Het is belangrijk dat je deze boetes eerst betaalt voordat je de auto verkoopt. Anders blijf jij als eigenaar verantwoordelijk voor de boetes en kunnen deze oplopen.

5. Wat als ik geen onderhoudsboekje heb bij mijn auto?

Als je geen onderhoudsboekje hebt, kan het waardeverlagend werken bij de verkoop. Je kunt wel proberen om andere bewijzen te verzamelen, zoals facturen van onderhoudsbeurten of keuringen. Dit kan helpen bij het bewijzen van de onderhoudshistorie.


Snel & Gemakkelijk Uw Auto Verkopen?

 

Binnen 15 minuten Vrijblijvend Bod✅ Een eerlijk bod voor uw auto
✅ Gratis en vrijblijvende taxatie
✅ Uw auto gratis opgehaald
✅ RDW Vrijwaring ter plekke
✅ Direct geld per bank of contant

Vergelijkbare berichten