Auto Verkopen En Overschrijven

Auto Verkopen En Overschrijven


Auto Verkopen En Overschrijven

Het verkopen en overschrijven van een auto kan soms een ingewikkeld proces lijken. In dit artikel zullen we uitleggen hoe je je auto kunt verkopen en de overschrijving kunt regelen. Van de voorbereidingen tot aan de daadwerkelijke overschrijving, we zullen alle stappen behandelen. Lees verder om meer te weten te komen.

Voorbereidingen voor het verkopen van je auto

Voordat je je auto daadwerkelijk kunt verkopen, zijn er een aantal belangrijke voorbereidingen die je moet treffen. Hier zijn enkele stappen die je moet volgen:

 • Verzamel alle documenten die nodig zijn voor de verkoop, zoals het kentekenbewijs (deel IA, IB en II), het overschrijvingsbewijs, het onderhoudsboekje en de reservesleutel(s).
 • Zorg ervoor dat je auto in goede staat verkeert. Maak een grondige schoonmaakbeurt, repareer eventuele schade en zorg voor een goede algemene staat van de auto.
 • Onderzoek de waarde van je auto. Doe wat marktonderzoek en bepaal een eerlijke verkoopprijs.
 • Maak goede foto’s van de auto. Zorg ervoor dat je zowel de binnen- als de buitenkant duidelijk vastlegt.
 • Vul een advertentie in met alle relevante informatie over je auto. Denk aan merk, model, bouwjaar, kilometerstand, staat van onderhoud en eventuele extra’s.

Het proces van de verkoop

Zodra je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met het verkoopproces van je auto. Volg deze stappen voor een vlotte verkoop:

 1. Plaats je advertentie op relevante platforms, zoals lokale advertentiesites of autoverkoopwebsites.
 2. Wees eerlijk en duidelijk in je advertentie. Vermeld eventuele gebreken en belangrijke details om tijdverspilling te voorkomen.
 3. Bereid je voor op het ontvangen van telefoontjes en e-mails van geïnteresseerde kopers.
 4. Maak afspraken voor bezichtigingen en proefritten met potentiële kopers.
 5. Wees tijdens de bezichtigingen vriendelijk, beleefd en eerlijk over de staat van de auto. Beantwoord alle vragen die de kopers hebben.
 6. Als de koper geïnteresseerd is in de auto, onderhandel dan over de prijs en de betalingsmethode.
 7. Zodra je akkoord bent over de verkoopprijs, maak dan een verkoopovereenkomst op waarin de details van de transactie staan vermeld. Zorg ervoor dat beide partijen dit ondertekenen.
 8. Ontvang de betaling voor de auto en geef de koper de juiste documenten.

Overschrijven van de auto

Na de verkoop moet je ervoor zorgen dat de auto wordt overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Hier zijn de stappen voor het overschrijven van een auto:

 1. Ga samen met de koper naar een kentekenloket of een postkantoor met een RDW-balie.
 2. Vul het juiste overschrijvingsformulier in en overhandig dit samen met het deel II van het kentekenbewijs aan de medewerker.
 3. De medewerker zal de gegevens controleren en het deel II van het kentekenbewijs stempelen en ongeldig maken.
 4. De koper ontvangt een tenaamstellingsbewijs en een nieuw kentekenbewijs (kentekencard).
 5. Als verkoper ontvang je een vrijwaringsbewijs. Bewaar dit document goed, omdat het aantoont dat je niet langer de eigenaar van de auto bent.

Veelgestelde vragen

1. Hoe bepaal ik de waarde van mijn auto?

Om de waarde van je auto te bepalen, kun je gebruikmaken van online tools of prijsgidsen. Deze tools houden rekening met factoren zoals merk, model, bouwjaar, kilometerstand en algemene staat van de auto.

2. Moet ik mijn auto particulier verkopen of aan een autobedrijf?

Het verkopen van je auto aan een particulier kan je over het algemeen een hogere verkoopprijs opleveren, maar het kan ook meer tijd en moeite kosten. Verkopen aan een autobedrijf kan sneller en gemakkelijker zijn, maar je krijgt mogelijk een lagere prijs.

3. Wat moet ik doen als mijn koper de auto niet overschrijft?

Als de koper de auto niet overschrijft binnen de gestelde termijn (tien dagen in Nederland), kun je het beste contact opnemen met de RDW en hen op de hoogte stellen van de situatie. Zij kunnen je adviseren over verdere stappen.

4. Welke documenten heb ik nodig voor de overschrijving?

Om de auto over te kunnen schrijven, heb je het volgende nodig: het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs, het kentekenbewijs (deel IA, IB en II) en een geldig legitimatiebewijs.

5. Kan ik mijn auto verkopen zonder geldige APK?

Ja, het is mogelijk om je auto zonder geldige APK te verkopen. Je moet echter wel duidelijk communiceren dat de auto geen geldige APK heeft en dit meenemen in de vraagprijs.

Met deze informatie zou het verkopen en overschrijven van je auto een stuk eenvoudiger moeten zijn. Volg de stappen zorgvuldig en zorg ervoor dat je alle benodigde documenten hebt. Veel succes met de verkoop van je auto!


Snel & Gemakkelijk Uw Auto Verkopen?

 

Binnen 15 minuten Vrijblijvend Bod✅ Een eerlijk bod voor uw auto
✅ Gratis en vrijblijvende taxatie
✅ Uw auto gratis opgehaald
✅ RDW Vrijwaring ter plekke
✅ Direct geld per bank of contant

Vergelijkbare berichten